Consumentenadviesprijs

prijslijst-fordVanaf 1 november moeten de prijzen van alle voertuigen die bestemd zijn voor de consumentenmarkt, de onvermijdbare kosten – zoals kosten rijklaar maken – bevatten. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afgedwongen. De kosten rijklaar maken zijn niet onderhevig aan de bijtelling. Om deze reden zijn er tegenwoordig twee prijzen:

1. Fiscale basiswaarde

De fiscale basiswaarde van een auto bestaat uit de netto catalogusprijs, de bpm en de btw. De onvermijdbare kosten voor het rijklaar maken worden buiten deze fiscale basiswaarde gehouden aangezien deze buiten de bijtelling vallen. Deze fiscale basiswaarde kan dus door de zakelijke rijder gebruikt worden voor de bepaling van zijn bijtelling. (Dit de oude consumentenprijs)

2. Consumentenadviesprijs

Nieuw is de consumentenadviesprijs, die bestaat uit de netto catalogusprijs, de btw, de bpm, registratiekosten, de kosten tenaamstelling, de recyclingbijdrage en de onvermijdbare kosten rijklaar maken. Dit is de prijs die in externe uitingen zoals advertenties naar particulieren moet worden gehanteerd.

Uitzonderingen

Importeurs moesten zich houden aan de deadline van 1 november voor het aanpassen van de prijsuitingen. Uitsluitend voor de prijzen die worden gehanteerd in de zogenaamde carconfigurators op de websites van de importeurs staat de ACM toe dat deze uiterlijk 1 januari 2017 volledig in lijn zijn met de geldende wet- en regelgeving.
Omdat de aanpassing van de automatisering van importeurs veel tijd kost maakt de ACM er geen bezwaar tegen als de oude manier van prijsvermelding gehanteerd wordt als het gaat om offertes, facturen of contracten die zijn opgesteld als vervolg op een transactie van voor 1 november.

Wat doet AutoDisk:

1. We zullen zorgen voor een nieuw veld in de database (veldnummer 111*) waarin de consumentenadviesprijs wordt opgenomen.

Wat moet u doen:

1. In de calculator en carconfigurators moet de caption “Consumentenprijs” in “Fiscale basiswaarde” aangepast worden.

2. Voor privélease is het verstandig om (indien nodig en indien er nu consumentenprijs vermeld wordt) de term consumentenadviesprijs te gaan hanteren door veld 111* uit te lezen.

Belangrijk om te weten: Voor het berekenen van leasecalculaties verandert er niets.

Mocht u vragen hebben dan horen wij ze graag.

* De verschillende wijzen van het uitlezen van het veld 111 staat beschreven in dit document.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *